2015/2016-os tanév

 

 

2016. június 18. szombat 900 óra: Ballagási és tanévzáró ünnepély

Képek

 

2016. június 10.: Tudásolimpia
A nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán 2016. június 10-én rendezték meg a Tudásolimpia döntőjét. A versenyre  571 diák nevezett be 14 görögkatolikus oktatási intézményből. 
A végső megmérettetésre a legjobb írásbeli eredményt elért 99 versenyző kapott meghívást.
Iskolánk tanulói  angol nyelv és  liturgikus ismeretek tantárgyakból mérhették össze tudásukat a 7-8. évfolyamosok korcsoportjában. 

Eredményeink:
Angol nyelv
: Orosz Mihály   1.helyezés
Liturgikus ismeretek:  Monostory Marcell Huba    1.helyezés

 

2016. június 6.: Pedagógusnapi kitüntetések
Kisvárda város Önkormányzata által minden évben megrendezett Városi Pedagógusnap alkalmából iskolánk egyik tanítója, valamint diákja is kitüntetésben részesült. Félegyháziné Bíró Judit, kiváló pedagógusunk, aki lelkiismeretes, precíz munkával készíti diákjait a magyar versenyekre. Rengeteg megmérettetésen segítette Pongó Balázs, 4. osztályos diákot is. Balázs, Judithoz hasonlóan maximalista, érdeklődése határtalan. Tehetsége már első osztályban megmutatkozott. Számos szövegértés-, nyelvtan-, valamint rajzversenyen vett részt, kiemelkedő eredményekkel.

2016.június 1.: Kirándulás Diósgyőrbe
Június első napján iskolánk növendékei és pedagógusai a diósgyőri várba látogattak. Csoportunk egyik helyről a másikra vándorolva vett részt a programokon.
Népi mesterségek bemutatása volt az első, ahol megismerkedtünk a kovácsmesterséggel, a fazekassággal, a kosárfonással, valamint a teknővájással.
Ezt követően az Aranyszőrű bárány mese elevenedett fel, ahol a gyerekek egy-egy mesehőssé válhattak.
Következő állomásunk alkalmából feltárultak a vár titkai, betekintést nyerhettünk a középkori élet mindennapjaiba, valamint a királynők luxus szobáiba.
Lovagi fegyver- és ruházat bemutatóval folytatódott középkori utazásunk.
Elérkezett a Vigasságok órája, ahol néptánc-tudásunkat csiszolhattuk. Utolsó állomásunk a Lovagi tornák tere volt. Fantasztikus lovas ügyességi játékokat láttunk.

Képek

 

2016. május 10.: Madarak és Fák Napja
Ezen a jeles napon a környezeti veszélyekre, a madarak és fák védelmére hívtuk fel iskolánk tanulóinak, dolgozóinak figyelmét. A 7. osztályos diákok versekkel, videó részletekkel mutatták meg, mit kell tennünk, hogyan cselekedjünk Földünk megmentéséért, az élhető jövőnkért! Egyetlen nap azonban kevés. 

    

 

2016. május 7.: Gyermekbúcsú Máriapócson
Idén intézményünk, a
Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy a gyermekbúcsú programját összeállítsa, megszervezze és ezen a napon örömet szerezzen az ide érkező gyerekeknek.
Az Irgalmasság évében a búcsú mottója:
„Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas." (Lk. 6,36)

Tovább>>>

Képek

 

2016. április 25 - 29-ig: "Szent György Napok" versenysorozat

  • 2016. április 26.: „Ember és Föld összetartozunk” megyei természet-környezetvédelmi földrajz verseny
    Eredmények>>>
     
  • 2016. április 28.:„Szent György Ifjú Lovagjainak Találkozója” városkörzeti történelmi, művelődéstörténeti, honismereti vetélkedő
     
  • 2016. április 29.: "ENGLISH IS FUN"  angol nyelvi verseny
    Eredmények>>>
     
  • "OTTHONUNK A FÖLD"  címmel rajzverseny a Föld Napja alkalmából
    Eredmények>>>

Képek

 

2016. április 18.: Az Ölbey-nap versenyeredményei
A Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola alsó és felső tagozatos tanulói újból megmérettették magukat a dögei Ölbey Irén Általános Iskola által szervezett összetett anyanyelvi és angol versenyen. 
A résztvevő diákok a következő helyezéseket érték el:

3. osztályosok:
Molnár Viktor 7. (anyanyelv)
Dajka Bianka 11. (anyanyelv)

4. osztályosok:
Pongó Balázs 7. (anyanyelv)
Szerencsi Ádám 12. (anyanyelv)
Orosz Alex 7. (angol)
Dagonya Réka 9. (angol)
Balázs Panna 10. (angol)
Igler Dávid 10. (angol)

6. osztályosok:
Ficsor Bianka 4. (angol)
Balázs Boglárka 10. (angol)

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő nevelőknek!

 

2016. április 13.: Alsó tagozatosok színházlátogatása Nyíregyházán
Hagyományunkhoz híven ellátogattunk a nyíregyházi Móricz Zsigmond színházba, ahol a Palacsintás király című zenés mesejátékot tekintettük meg. A gyerekek bepillantást nyerhettek Dínom –dánom ország életébe, ahol Tóbiás király palacsintasütő versenyen választott feleséget fiának.
A színházlátogatást követően a felhőtlen vidámság, szórakozás kapta meg a főszerepet, hiszen a játszóházba vezetett utunk. Itt lehetősége nyílt a gyerekeknek arra, hogy felfedezzék a szórakoztatópark minden rejtekét. Kipróbálhatták az óriáscsúszdát, a hatalmas labirintusrendszert, ugrálhattak a labdatengerben.
A délutáni órákban élményekkel feltöltődve érkeztünk haza.

        

 

2016. április 13-17-ig: „Szent Györgyösök zarándoklata Csíksomlyói Szűz Mária földjén”
A kisvárdai Szent György Görögkatolikus Általános Iskola diákjaival a „HATÁRTALANUL” pályázat támogatásával április 13-17. között Erdélyben töltünk 5 napot. A tervek szerint felkeressük Mátyás szülővárosát, Kolozsvárt. Házsongárdi temetőben tisztelettel emlékezünk Apáczai Csere Jánosra, a magyar művelődés, tudományosság és nevelésügy úttörőjére. Végigsétálunk a Tordai-hasadékban, ellátogatunk Farkaslakára, Tamási Áron szülőházához. A programból nem maradhat ki a Gyilkos-tó, a Békás- szoros, Korond, Parajd és Szováta (Medve-tó) sem. Fogaras, Kőhalom és Szejkefürdő (Orbán Balázs, író, tudós, polihisztor sírja) után Csíksomlyói Szűz Mária földjén járva zarándokutunk egyik legszebb maga Csíksomlyó lesz.
Tele kíváncsisággal és izgalommal várjuk az indulás napját.

       

Képek

A gyerekek írták>>>

 

2016. április 2.Iskolanyitogató
Közeledik a beiratkozás ideje az általános iskolákban. Az iskolaválasztás a gyermekek és családok életében fontos fordulópont. Minden szülő szeretné, ha ebben a fontos kérdésben jó döntést hozna, a legmegfelelőbb iskolát választaná, ahol biztonságban, megfelelő környezetben tudhatják gyermeküket, ahol szerető tanító nénik tanítják őket. Tovább>>>

Képek

 

2016. március 22.: A Víz Világnapja
Hagyományunkhoz híven az idén is megünnepeltük a Víz Világnapját iskolánkban. Mivel Örökös Ökoiskola vagyunk, mindig nagy gondot fordítunk a Földünk, valamint a Föld kincseinek védelmére. Tovább>>>

 

2016. március 19.: Iskolanyitogató
2016. március 19-én iskolanyitogató program volt intézményünkben. Gyerekeknek és szüleiknek lehetőségük nyílt megismerkedni a leendő első osztályok tanítóival, az iskola pedagógusaival. A leendő iskolások első körben mozgalmas és játékos angol foglalkozáson vettek rész. A gyerekek észrevétlenül tanultak angol szavakat. A finom tízórait kézműves foglalkozás követte. A gyerekek itt elkészíthették első iskolai munkájukat, mely egy papírból készült húsvéti nyuszi volt. A nyuszi elkészítésében a tanítók is segítséget nyújtottak a kicsiknek. A délelőtt folyamán még sport vetélkedőn vett részt a lelkes gyereksereg. A váltóverseny során célba dobó versenyben, alagúton való átbújásban, tojásegyensúlyozásban valamint sok-sok érdekes feladatban mutathatták meg ügyességüket a gyerekek. A vidám délelőttön arcfestésre is lehetőségük nyílt a kicsiknek.
A program minden pillanatát a családias és jó hangulat jellemezte. Szép élményekkel távoztak a gyerekek. 

Képek

 

2016. március 18.: Húsvét előtti lelki nap

Képek

 

2016. március 9.: Versenyeredmények

A kékcsei Arany János Általános Iskola által szervezett versenysorozat keretében iskolánk alsó tagozatos diákjai verses mese, mesemondó és komplex tanulmányi versenyeken vettek részt. A mesemondók közül Szűcs Ágnes 3. b osztályos tanuló 2. helyezést, Farkas Szilvia 4. osztályos tanuló 3. helyezést ért el. A komplex tanulmányi versenyen iskolánk csapata megszerezte az 1. helyet. A csapat tagjai: Juszku Réka (1. o.), Molnár Míra (2. o.), Gégény Zénó (3. o.), Pongó Balázs (4. o.).

Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács és a Tehetségműhely Közhasznú Alapítvány Országos Szépíró Versenyt szervezett a  Magyarországon működő közoktatási intézmények és határon túli, magyar nyelvű oktatásban részesülő sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek számára.
Az Országos Szépíró Verseny Megyei döntőjére 2016. március 8-án Nyírlugoson került sor, ahol iskolánkat két tanuló, Márton Virág és Lock Dorottya képviselte. Mindketten I. helyezést értek el. Márton Virág a III. kategóriában (5-6.osztály) Lock Dorottya a IV. kategóriában (7-8.osztály), így nemcsak iskolánkat, hanem megyénket is képviselik az országos döntőben. A felkészítő pedagógus Viszokay Edit.

Gratulálunk nekik!

     

 

2016. február 24-én: Nyílt nap
A nyílt napon Bodnár-Katona Viktória és az első osztály egy játékos, vidám matematika órát mutatott be, Novák Nóra színes, zenés, érdekfeszítő környezetismeret órán a Magyarországról tanultakat elevenítette fel a negyedikesekkel, Szegediné Godek Margit az ötödikeseivel egy igazán lebilincselő irodalom órát mutatott be, melynek témája a János vitéz volt.

Képek

 

 

2016. február 5-én: Alsós farsang
Felpezsdült az élet ezen a délutánon, az amúgy unalmasnak nem mondható iskolában. A gyerekek izgatottan gyakoroltak heteken át, hogy színvonalas produkcióval örvendeztessék meg szüleiket, nagyszüleiket, és nem utolsósorban pedagógusaikat. Tovább>>>

Képek

 

2016. január 30-án az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fölművelésügyi MinisztériumÖrökös Ökoiskola címet adományozta iskolánknak.

 

2016. január 29-én: Felsős farsang

 

2016. január 27-én, (szerdán) 15 órakor: 25 éve szabadon – a Kárpátaljai Görögkatolikus Egyház helytállása és tanúságtétele című kiállítás megnyitója

 

2016. január 6.: Vízkereszt ünnepe - Iskolaszentelés

Szocska Ábel a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzójának celebrálásával ünnepélyes házszentelőre került sor a Szent György Görögkatolikus Általános Iskolában. Az ünnepségen részt vettek a Kisvárdai Egyházközség lelkészei, az intézmény diákjai, dolgozói. Az ünnep különleges volt számunkra, mert gyönyörű ajándékkal lepett meg bennünket a kormányzó atya,két csodálatos ikonnal a Szűzanyáról és a tanító Krisztusról. 

Képek

 

2015. december 20.: Adventi gyertyagyújtás - 4.gyertya

Képek

 

2015. december 17.: Karácsonyi ünnepség

Képek

 

2015. december 7-8.: Mézeskalács készítés

Képek

 

2015. december 6.: Szent Miklós ünnepe
Az ünnepi Szent Liturgia után a kicsik műsorral, a nagyok vetélkedővel várták Szent Miklós utódját. A gyerekek nagy örömére idén sem feledkezett el róluk a szép, hosszú, piros ruhás Mikulás. Tovább>>>

Képek

 

2015. december 2.: Alsó tagozatos gyerekek kirándulása
2015. 12. 02-án a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban járt iskolánk alsó tagozata. A színvonalas előadás (Mumus) után ellátogattunk a Múzeumfaluba, ahol a mesék birodalmában éreztük magunkat. Találkoztunk a törpökkel és Hókuszpókkal, Dr. Bubóval és számos mesefigurával. Egy kis manó is táncra perdített bennünket. Kirándulásunk során a Mikulás megajándékozta a csemetéket, hiszen egész évben jó gyermek volt mindenki. Kalandozásunk végén pedig kisvonattal barangoltuk körbe a Múzeumfalut. Élményekkel gazdagon tértünk haza.

Képek

 

2015. november 18. szerda: Nyílt nap az alsó tagozatban
2015. november 18-án iskolánk nyílt napot tartott. Vedres Róbertnével, valamint az első osztályosokkal Betűországba utaztunk. Ragányné Vágner Brigitta és a 3.a osztály nyelvtan órán bemutatták, milyen ügyesen meg tudják különböztetni a mondatfajtákat. Balázsné Tóth Marianna fogalmazás órát tartott, melyen felelevenítették a gyerekek a tökfaragás emlékeit.

Tovább>>>

Képek

 

2015. november 14. szombat: Batyus bál

 

2015. november 13.: A magyar nyelv napja
A magyar nyelv napja, nemzeti kultúránk legfiatalabb ünnepe alkalmából a diákok Szegediné Godek Margit tanárnő vezetésével, színes műsorral készültek.

 

2015. november 12.: Tökfaragás
Minden év novemberében diákjainkkal, szüleikkel tököt faragunk. A közelgő batyus bál díszei lesznek ezek. A gyerekek sok-sok új ötlettel segítettek a munkában.

Képek

 

2015. október 22. Rendhagyó óra az 1956-os forradalom emlékére

Régi hagyományunkat megőrizve rendhagyó órával emlékeztünk az 1956-os forradalom eseményeire. A rendhagyó történelemóra forgatókönyvét Szivákné Fehér Andrea tanárnő állította össze.

 

2015. október 1.: A Zene Világnapja

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa és Yehudi Menuhin (világhírű hegedűművész) kezdeményezésére és javaslatára október 1-jét A ZENE VILÁGNAPJÁNAK nyilvánította. Mindez 1975-ben történt. Azóta a világ minden pontján, ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak.
A Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola alsó tagozatos tanulóiból álló énekkar Balázsné Tóth Marianna vezetésével népdalok éneklésével emlékezett meg e napról, majd az egész iskolát meghívták egy közös éneklésre. Hiszen ahogy Kodály Zoltán mondta:"A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik."

 

2015. szeptember: Erdei iskola

Iskolánk 3-4. osztályos kisdiákjai egy háromnapos erdei iskolai programban vettek részt az „Égigérő tanterem” című projekt keretében. Bakó Andrásné, Eta néni nyertes pályázatának köszönhetően Márokpapiba utaztak a Csiperke Erdei Iskola és Táborba. Tanítványainknak lehetőségük volt megismerkedni a Szatmár- Bereg Tájvédelmi Körzet védett növény és állatfajaival, természeti értékeivel, a Tarpai- hegy vulkanikus kiemelkedésével. Változatos programokon keresztül sajátították el a környezeti ismereteket: mikroszkópon keresztül vizsgálták meg a természetben gyűjtött növényeket, állati maradványokat. Csillagtúrán vettek részt, ahol megfigyelték az éjszaka hangjait, tájékozódtak a csillagok segítségével. Csillagászati foglalkozás keretében megtanulták a csillagképek és azok felismerését az égbolton. Élményekkel és tudással gazdagodva tértünk haza. 

Képek

Gyerekek élménybeszámolói>>>

 

2015. szeptember 29.: Idősek köszöntése
A közeledő Idősek Világnapja (október 1.) alkalmából iskolánk 3-4. osztályos kisdiákjai és a tanító nénik meglátogatták az otthon lakóit. Dalokkal és versekkel köszöntötték őket. Megköszönték több évtizedes munkájukat, önfeláldozásukat és, hogy tapasztalataikkal, tudásukkal kitaposták az utat a jövő generációja számára. Pindzsu István atya a Jóisten áldását kérte az otthon minden lakójára és további jó egészséget kívánt mindnyájuknak.

 

2015. szeptember 24. (csütörtök): Angyal-, apród-, lovagavató ünnepség 

Képek

 

2015. szeptember 23. (szerda): Papírgyűjtés

Tovább>>>

 

2015. szeptember 1. (kedd) 730 óra: Tanévnyitó ünnepség a Görögkatolikus templomban
Itt az ősz, kezdődik az iskola. Szeptember elsején reggel a Görögkatolikus Templom csillogó szemű, izgatott diákokkal telt meg. Különösen igaz ez a kis első osztályosokra, akik ma először lépik át az iskola küszöbét. Az alsó tagozatos gyerekeket szüleik is elkísérték a 2015-2016-os tanév megnyitó ünnepségére, melyre a reggeli Szent Liturgia keretében került sor. Tovább>>>

Képek